مخزن تحت فشار با کیفیت+خرید انواع مخازن تحت فشار

مخزن تحت فشار در زمینه های بسیاری بشر را یاری کرده است . از قرن نوزدهم به بعد طراحی های تخصصی تر در مخزن های تحت فشار باعث شد که تمام صنعت های جهان تغییر چشمگیری داشته باشد. این که بشود سیالات را در مخزن هایی فشرده کرده و بعد از آن ها در جهت پیشبرد اهداف صنعتی استفاده نمود، نوآوری بسیار جدیدی بود که توانست انقلابی در تمام زمینه های صنعتی ایجاد کند.

مخزن تحت فشار چیست؟

مخزن های تحت فشار، مخزن های استوانه ای که از یک استوانه و دو کلاهک ساخته شده اند و برای نگهداری مایعات و گاز ها از آن ها استفاده می شود مخزن هایی هستند که کاربرد های فراوانی در صنعایع نفت و گاز و یا پتروشیمی دارند و از این مخزن های تخت فشار برای ساخت کپسول های آتشنشانی هم استفاده می شود. در طول تاریخ اتفاق های ناگواری بر اثر انفجار های مخازن تحت فشار رخ داده است به همین منظور مخزن های تحت فشار توسط مقامات مهندسی و قانون، طراحی و ساخت و پرداخت می شود تا ضریب ایمنی استفاده از این مخازن افزایش پیدا کند. کاربرد عمده ی این مخازن استفاده از آن ها در صنعت نفت و گاز می باشد. استاندارد طراحی این مخازن هر چهار سال یکبار مورد بازبینی قرار می گیرد. در طراحی این مخازن فاکتور هایی که باید یک مخزن توانایی تحمل آن ها را داشته باشد را بررسی می کنند. از بین این فاکتور ها می توان به حداکثر فشار عملیاتی، درجه حرارتی ایمن، ضریب ایمنی، میزان خوردگی و حداقل دمای طراحی اشاره کرد.

شركت ایران مخزن بعنوان یكی از تأمین كنندگان مخازن تحت فشار انواع سیالات مانند نفت، آب، هوا، اسید و غیره در بسیاری از صنایع مانند نفت، پتروشیمی و آب توانسته است تولیداتی متنوع از این قبیل را به صنایع بالا دستی كشور عرضه نماید

برای خرید و مشاهده قیمت کلیک کنید.👇

هنگامی كه آب داخل مدار دیگها گرم می شود دچار انبساط حجمی می شود. اگر مدار بسته باشد در اثر این انبساط حجمی، فشار سیستم بسیار بالا می رود و باعث تركیدگی لوله ها، دیگها و تخریب قسمتی از سیستم خواهد شد.

برای خرید و مشاهده قیمت کلیک کنید.👇

شکل مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار را به دو صورت کروی و یا استوانه ای طراحی می کنند. طراحی مخازن تحت فشار بیشتر به صورت استوانه ای صورت می پذیرد چرا که استفاده از مخازن تحت فشار استوانه ای راحت تر است، در محیط بهتر جای می گیرد و راحت تر حمل می شود. اما در برخی از شرایط خاص مخازن کروی ساخته و پرداخته می شود. مخازن کروی از لحاظ شکل هندسی خاصی که دارند باعث می شوند که فشار درون مخزن به صورت یکنواخت به تمام سطح بدنه ی مخزن وارد بشود و از همین جهت برای مخازن تحت فشار شکل هندسی کروی بسیار مناسب تر است. چرا که در مخازن کروی حجم بیشتری از گاز در درون مخزن جای می گیرد و در عین حال فشار کمتری به بدنه ی مخزن وارد می شود. تولید مخزن های استوانه ای ارزان تر از مخزن های کروی تمام می شود چرا که فرآیند ساخت آن ها ساده تر و در دسترس تر است.

مخزن تحت فشار

کاربرد های مخزن تحت فشار

از کاربرد های مخزن تحت فشار می توان به کابین هواپیما اشاره کرد، کابین هواپیما یکی از مخزن های تحت فشاری است که می توان آن را برای هر کسی مثال آورد. از دیگر استفاده های روزمره ای که از مخزن های تحت فشار می شود، استفاده از آن ها به عنوان مخزن ذخیره آب پشت پمپ های آب ساختمان است. استفاده از مخزن تحت فشار برای مصرف آب باعث می شود که بعد از هر بار باز و بسته شدن شیر آب واحد های مسکونی نیازی به روشن شدن پمپ آب نباشد. نمونه های استفاده های کاربردی دیگری که از مخزن تحت فشار می توان نام برد: سیلندرهای غواصی، برج های تقطیر، راکتور های فشاری، اتوکلاو ها و بسیاری دیگر از مخزن هایی که در صنعت استخراج معادن، پالایشگاه های نفت و پتروشیمی، مخازن راکتور های هسته ای، زیر دریایی ها و ایستگاه های فضایی هستند. مخازن پنوماتیک، مخازن هیدرولیک، مخازن ترمز وسایل نقلیه ی جاده ای، مخازن ذخیره سازی گازهای مایع همانند آمونیاک از دیگر مثال هایی است که می توانیم درباره ی کاربرد های مخازن تحت فشار در صنعت بزنیم.

مخزن تحت فشار

تاریخچه ی مخازن تحت فشار

اولین طراحی از مخزن تحت فشار ثبت شده در تاریخ متعلق به طراحی ساده ای است که لئوناردو داوینچی در دفتر طراحی های خودش ثبت کرده است. در آن طراحی اولیه ظرف هایی ترسیم شده بودند که می توانستند به عنوان وزنه های سنگینی که غواص ها را در زیر آب نگه می دارند استفاده بشوند. تا سال 1800 نمونه هایی که شبیه به مخزن های امروزی است ساخته نشد با اینکه طراحی اولیه مربوط به زمان 1495 میلادی بود. بعد از ساخت اولین مخزن ها در سال 1800 انفجار های خطرناک زیادی رخ می داد که منجر به مرگ و میر زیادی می شد. چرا که دانش تخصصی وجود نداشت و طراحی های اولیه ناقص و صعیف بود.

مخزن تحت فشار

مواد سازنده ی مخزن تحت فشار

اکثر مخازن تحت فشار از جنس فولاد هستند. از طریق فشار های موضعی به فلز ها شکل داده و از این فلز های تغییر شکل داده شده مخازن تحت فشار درست می کنند. این فلز های فورج شده را با جوشکاری هایی به یکدیگر متصل می کنند و مخازن تحت فشار سر هم بندی می شوند. در هنگام جوشکاری مخزن بعضی از خواص فولاد به کار رفته برای ساختن مخزن تحت فشار از بین می رود از همین جهت در فرآیند جوشکاری اقداماتی لحاظ می کنند که خواص مقاومتی فولاد تغییری پیدا نکند.سطح داخلی مخزن را با ماده ای می پوشانند که در تحمل بیشتر فشار موثر باشد. موادی که از آنها برای پوشاندن سطح داخلی مخزن استفاده می کنند می تواند سرامیکی و یا پلیمری باشد.

انواع منبع تحت فشار

منبع های تحت فشار به دو دسته تیوپی و دیافراگمی تقسیم می شوند. ممکن است گاهی برخی این دو مدل را یکی دانسته و با عنوان دیافراگمی بشناسند اما این دو با یکدیگر تفاوت هایی دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

مخزن تحت فشار تیوپی

منبع تحت فشار تیوپی به این شکل می باشد که درون آن یک تیوپ هوا در نظر گرفته می شود که زمانی که آب وارد آن می شود هوای درون تیوپ متراکم شده و باعث می شود که آب درون سیستم لوله کشی حرکت کند. باید در نظر داشته باشید که مخزن های تیوپی با توجه به جنسی که دارند طول عمر کمتری نسبت به مخزن های دیافراگمی دارند اما تعمیرات و تعویض آن ها راحت تر می باشد.

مخزن تحت فشار دیافراگمی

در مخزن تحت فشار دیافراگمی دیافراگم یا غشا وظیفه جداسازی هوای متراکم از آب را دارد و باعث افزایش فشار در سطح آب می شود. در هنگام انتخاب باید توجه داشته باشید که لایه ی دیافراگم از جنس لاستیک می باشد و مقاومت آن نسبت به منبع تحت فشار تیوپی بیشتر می باشد به همین علت منبع تحت فشار دیافراگمی طول عمر بالاتری دارد اما تعمیرات منبع تحت فشار دیافراگمی بسیار سخت تر و زمان بر تر از تیوپی می باشد.

نحوه تنظیم فشار منبع تحت فشار

در ابتدا برای شارژ مجدد و بررسی میزان فشار داخل منبع به فشارسنج و کمپرسور نیاز دارید. اما اول مطمئن شوید که نشان دهنده میزان فشار در سیستم پمپ آب به درستی کار می کند گاهی عقربه آن گیر کرده و ممکن است باعث خطا شود به همین خاطر ابتدا به آرامی آن را تکان دهید تا مطمئن شوید گیر نکرده است.
در ادامه باید بدانید که شارژ اولیه هوای مخزن تحت فشار باید ۲ پی اس آی یا حداکثر 10 درصد کمتر از فشاری باشد که در آن نقطه پمپ روشن می شود.

مزایای استفاده از مخزن تحت فشار

مخزن تحت فشار

عیب یابی مخزن تحت فشار

افرادی که از منبع تحت فشار استفاده می کند لازم است که با شیوه کارکرد آن به طور کامل آشنا باشند تا زمانی که کوچکترین تغییری در کارکرد آن مشاهده کردند متوجه ایراد شده و سریعا اقدام به اصلاح آن کنند. فشار، دما، سرعت و جریان را چک کنید.
همچنین اتصالات را نیز به درستی چک کنید. دقت داشته باشید که گاهی تعمیر یا رفع عیب منبع تحت فشار نیازمند دانش فنی می باشد پس اگر سر رشته ای ندارید حتما از یک متخصص کمک بگیرید زیرا در صورت تشخیص نادرست و فعالیت اشتباه ممکن است خرابی بزرگتری به بار بیاید که نتایج آن هزینه بر باشند.

اجزای مخزن تحت فشار

  • بدنه مخزن: قسمت اصلی مخزن است که سیال را در خود نگه می‌دارد.
  • سر مخزن: قسمتی از مخزن است که به بدنه مخزن متصل می‌شود و برای ورود و خروج سیال از مخزن استفاده می‌شود.
  • شیر اطمینان: برای جلوگیری از افزایش بیش از حد فشار در مخزن تعبیه شده است.
  • گیج فشار: برای نمایش فشار داخل مخزن استفاده می‌شود.
  • فیلتر: برای جلوگیری از ورود ذرات خارجی به داخل مخزن استفاده می‌شود.
  • لوله‌های ورودی و خروجی: برای ورود و خروج سیال از مخزن استفاده می‌شوند.

نکات ایمنی در مورد این مخازن

  • مخازن تحت فشار باید به طور منظم توسط افراد متخصص بازرسی و تست شوند. توجه داشته باشید که حتما بازرسی و چک مخزن تحت فشار باید توسط افراد متخصص صورت گیرد.
  • از قرار دادن مخزن تحت فشار در معرض گرمای بیش از حد یا شعله مستقیم خودداری کنید.
  • قبل از انجام هرگونه کار بر روی مخزن، حتماً فشار داخل آن را تخلیه کنید.
  • از باز کردن یا دستکاری شیرهای اطمینان خودداری کنید همچنین اتصالات را نیز به درستی چک کنید. دقت داشته باشید که گاهی تعمیر یا رفع عیب منبع تحت فشار نیازمند دانش فنی می باشد پس اگر سر رشته ای ندارید حتما از یک متخصص کمک بگیرید زیرا در صورت تشخیص نادرست و فعالیت اشتباه ممکن است خرابی بزرگتری به بار بیاید که نتایج آن هزینه بر باشند.
مخزن تحت فشار

نحوه تعویض تیوپ مخزن تحت فشار

  • جداسازی تیوپ : پس از کاهش فشار سیستم، بخش حاوی تیوپ را با استفاده از شیرها یا پرده ها (در صورت وجود) جدا کنید تا از هرگونه جریان غیرمنتظره از سایر قسمت های سیستم جلوگیری شود.
  • جدا کردن لوله قدیمی: با استفاده از آچارهای مناسب، تیوپ قدیمی را با دقت از دو سر جدا کنید. برای جمع آوری مایعات باقیمانده در ظرف آماده باشید.
  • بازرسی و آماده سازی لوله جدید: تیوپ جدید را به صورت چشمی برای هر گونه آسیب یا نقص بررسی کنید. از سازگاری با سیستم و سیال اطمینان حاصل کنید. هر واشر یا مهر و موم لازم را نصب کنید.
  • نصب لوله جدید: تیوپ جدید را با دقت قرار دهید و آن را به طور ایمن به اتصالات در دو انتها وصل کنید. با رعایت مشخصات گشتاور توصیه شده سازنده، از آچار مناسب برای سفت کردن اتصالات استفاده کنید. از سفت شدن بیش از حد، که می تواند به لوله یا اتصالات آسیب برساند، خودداری کنید.
  • فشار مجدد و تست نشتی: به آرامی سیستم را طبق دستورالعمل سازنده مجدداً تحت فشار قرار دهید. از محلول تشخیص نشت (در صورت وجود) برای بررسی نشتی در اتصالات استفاده کنید. در صورت مشاهده نشتی، اتصالات شل را سفت کنید یا درزگیرهای معیوب را تعویض کنید.
  • تأیید سیستم: هنگامی که سیستم به طور کامل تحت فشار و بدون نشتی قرار گرفت، عملکرد صحیح آن را طبق دستورالعمل های سازنده بررسی کنید.
  • مستندات: تاریخ تعویض، نوع تیوپ استفاده شده و سایر جزئیات مرتبط را برای مراجعات بعدی ثبت کنید.

نحوه تنظیم فشار منبع تحت فشار

در اکثر مخازن تحت فشار ، شما مستقیماً فشار خود منبع را تنظیم نمی کنید. در عوض، فشار درون سیستم را با استفاده از قطعات اختصاصی کنترل می کنید. در اینجا روش های رایج برای تنظیم فشار در یک سیستم تحت فشار آورده شده است:

  1. تنظیم کننده فشار در مخازن تحت فشار: این رایج ترین روش است. یک تنظیم کننده فشار در خط تیوپ نصب شده است. مانند یک دریچه عمل می کند و به طور خودکار فشار سیال یا گازی را که در آن جریان دارد تنظیم می کند. شما می توانید تنظیم رگولاتور را برای افزایش یا کاهش فشار وارد شده به بقیه سیستم تنظیم کنید.
  2. شیر تخلیه فشار: این شیربرای تنظیم فشار معمولی نیست بلکه یک مکانیسم ایمنی است. روی یک حد فشار خاص تنظیم شده است. اگر فشار سیستم از حد مجاز بیشتر شود، شیر به طور خودکار باز می شود و فشار اضافی آزاد می شود و از آسیب احتمالی جلوگیری می کند. در حالی که برای تنظیمات منظم استفاده نمی شود، می تواند به طور غیرمستقیم با دیکته کردن حداکثر فشار مجاز بر فشار کلی سیستم تأثیر بگذارد.
  3. کنترل پمپ (پمپ های سرعت متغیر): در برخی از سیستم ها با پمپ های دور متغیر، تنظیم دور پمپ می تواند به طور غیرمستقیم بر فشار داخل سیستم تأثیر بگذارد. با کنترل سرعت جریان سیال یا گاز، گاهی اوقات می توانید به محدوده فشار دلخواه دست پیدا کنید. با این حال، این روش دقیق تر است و ممکن است برای همه سیستم ها مناسب نباشد.

نتیجه گیری

در زمینه های بسیار زیادی از مخازن تحت فشار استفاده می شود. شاید بعد از خواندن این مقاله با نگاهی جدید به جهان اطراف متوجه بشوید که مخازن تحت فشار تا چه حد در اطراف ما وجود داشتند و ما از تاثیری که آن ها بر روی زندگیمان می گذاشتند غافل بودیم. مخازن تحت فشار تا حد بسیار زیادی زندگی را برای ما آسان کرده اند و شاید بعد از مطالعه ی این مقاله به این موضوع دقت بیشتری به عمل بیاورید. ایران مخزن منبعی آگاه و مطمئن برای خرید مخزن های تحت فشار مناسب صنعتی که در آن فعالیت می کنید می باشد. در این مقاله سعی شد اطلاعات نسبتا مفیدی درباره ی تاریخچه ی منابع تحت فشار، ساختار و انواع آنها و همچنین کاربرد هایی که در صنایع مختلف دارند به مخاطبان سابت داده بشود و خواننده را از جذابیت های علمی پشت یک وسیله ی صنعتی بسیار مفید آگاه کرد.